Roboty

V3S

Robot V3S je jednoduchý autonómny mobilný robot, schopný prejsť kategóriami ako stopár (Istrobot) alebo driver (Trenčiansky robotický deň).


Robot sa skladá z dvoch základných častí: mechanického podvozku a elektroniky. Podvozok robota je zaujímavý tým, že nie je ako väčšina mobilných robotov diferenciálne riadený. Používa dva jednosmerné motory na pohon zadných kolies, ktoré umožňujú pohyb robota vpred a vzad. V prednej časti robota sa nachádza tretie koliesko smerujúce robota, otáčané krokovým motorom.


Hlavným prvkom elektronickej časti je mikroprocesor atmel. Nachádza sa na plošnom spoji spolu s obvodom ULN2803 a obvodmi zabezpečujúcimi snímanie dráhy pod robotom. Obvodom ULN 2803 obsahujúcim osem darlingtonových spínačov 0,5A spínam jednotlivé cievky krokového motora určujúceho smer robota. Snímače robota pozostávajú z dvojíc fotodiód a fototranzistorov snímajúcich odraz svetla z dráhy. Na základe informácie z týchto snímačov program v mikroprocesore vydá pokyn pre otočenie krokovým motorom a vychýli tak predné koliesko, robot zatočí do želaného smeru a snaží sa tak vrátiť späť na dráhu. Napájanie robota je riešené dvoma Ni-Cd akumulátormi 7,2V/1500mAh zapojenými v sérii.


Michal Hatnančík


Príspevok pridaný dňa: 08.01.2012 od užívateľa: .



Zanechať komentár:

Správa:


Nick:
Zobraziť všetky